Testcentret

Verdens største havvindmøller bare på land

Vind i håret

Ved Testcenteret kan du komme helt tæt på fremtidens vindteknologi. Møllernes vinger suser lige hen over hovedet på dig, og vindmøllerne er med deres imponerende 200-240 meters tiphøjde op til 100 meter højere end de vindmøller, du normalt ser andre steder i det danske landskab.

Thy som Danmarks vindcentrum

Østerild er et af de bedst egnede steder at teste store vindmøller i Danmark. Faktisk ligger testcentret i Europas bedste vindfelt.
Vi er langt fra beboelse og ligger uden for fuglebeskyttelsesområder, og vigtigst af alt er vi tæt på kysten med masser af vind.
For at teste de store vindmøller er der behov for en middelvindhastighed på minimum 8 meter i sekundet i 100 meters højde.
Her er gennemsnittet væsentligt højere, og vinden er meget stabil. Dette er en af grundene til at Thy i 2010 blev valgt som lokation for testcentret. Testcenteret er placeret 7 km fra Vesterhavet.

Havvindmøller på land

De vindmøller der testes midt i Østerild Klitplantage, er ofte havvindmøller.
Når de testes på land, skyldes det, at teknikerne hele tiden skal kunne måle og justere på møllerne.
De lange vinger og de store mølledele skal skiftes ud ved hjælp af store mobilkraner, og høj bølgegang på havet vil i mange tilfælde kunne sætte testarbejdet på pause.

Vidste du?

Når testcenteret er fuldt udbygget, vil det producere nok strøm til at kunne dække 60.000-70.000 husstandes elforbrug.
Det er strøm nok til at dække hele Thisted Kommune - tre gange.

Kun i Østerild

Foreløbigt er testcenteret i Østerild det eneste sted i verden, som er stort nok til at afprøve de næste generationer af vindmøller.

Hvem står bag?

Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Thisted Kommune, Realdania, Wind Denmark og Naturstyrelsen Thy står bag etableringen og driften af testcentret, samt Besøgscenter Østerild.

Formidlingen i og uden for besøgscentret har bidrag fra en lang række af interessenter.

Det Nationale Testcenter i Østerild blev til ved lov den 4. juni 2010. Bag aftalen står Venstre, Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti.